Ta hand om skorna

Ett par bra skor som sitter rätt ska du vara rädd om, det är inte lätt att hitta perfekta skor om du inte specialbeställer och betalar dyra pengar. Det spelar egentligen ingen roll vilket värde skorna har, eller vilket material de är i. Gillar du dem ska du ta hand om dem på rätt sätt för att de ska hålla så länge som möjligt. 

Du kan behöva flera produkter hemma för att ta hand om skorna. Sådana verktyg och produkter kan du köpa online via Skolyx, de har i princip allt du kan tänka dig när det kommer till skovård och säljer även skor av högre kvalité. En bra produkt att titta närmare på är skoblock som anpassas till din skostorlek. Skoblocket är i cederträ motverkar dåliga dofter, håller ohyra borta och skoblocket ser också till att skon håller formen mellan användning.

En annan produkt är fett till dina läderskor. Läder är ett levande material, precis som trä rör materialet på sig och påverkas av värme och fukt. Läder expanderar och krymper i takt med temperaturen. Om du inte smörjer in lädret med någon typ av polish eller kräm kommer lädret att mattas av, bli hårdare och slutligen spricka. Det finns också patinering att köpa, vilket i princip är en färg för läderskor. De gamla trotjänarna som tagit dig flera mil har kanske börjat tappa sin glans och färg trots att de blivit smorda då och då. Med patinering i rätt nyans kan skorna får tillbaka sin forna glans och mättnad.

Har du skor av mocka ska du vara noggrann med att använda impregneringsspray på dem så de tål vatten och smuts. Det finns också rengöringsmedel för att tvätta upp smutsiga mockaskor. Köp även en borste utformad för att borsta upp och rengöra mockatyger, den är skonsammare och får upp glansen i skorna snabbt och enkelt!