Svensk kläddesign

Mode och design är verkligen något som vi svenskar är bra på. Genom åren har Sverige producerat en rad kända designers som även slagit igenom internationellt, bland andra Gudrun Sjödén, Gunilla Pontén och Filippa K, som tillhör några av de mest kända.

Under de senaste 10-20 åren har även andra modeskapare och klädmärken väckt uppmärksamhet runt om i världen som till exempel J Lindeberg, Hope, Velour, Tiger of Sweden och kanske framför allt Cheap Monday och Acne. Svensk design har också varit stort i Hollywood där de bruits av de stora stjärnorna på röda matten, medan de handlar mat eller i musikvideos. Maxjenny Forslund fick till exempel äran att klä Madonna och hennes dansare i video under 2006. Sedan har vi de världsberömda Björn Borg-kläderna och bärselarna för barn.

Något som ofta kännetecknar svensk design, i alla fall om man frågar de säger sig kunna det här med mode, är saker som starka skärningar, minimalism, bra passform samt att kläderna ofta är unisexa och stilrena. Svensk design är väldigt lik det svenska folket och skapt för svenskarna och vad vi gillar. Under lång tid har vi haft en kärlek för minimalism och stilrena plagg. Vi vill gärna se att både killar och tjejer kan bära samma saker: har tjejerna stuprörsjeans så kan killarna se lika snygga ut i det. 

Även om man kanske inte tror det så är faktiskt svenskt mode något som är ganska hett just nu, så varför inte då springa ner till affären och införskaffa något som kommer från hemmaplan så att säga.