Strumpor – en detalj som gör skillnad

Strumpor är ett klädesplagg som det är lätt hänt att underskatta betydelsen av. Men val av strumpor kan göra stor skillnad för både komfort och stil. Oavsett om det är för träningspasset, en ledig dag på sommaren eller kontoret så spelar strumporna en viktig roll. De ska sitta stilla på foten genom sin passform, och inte skava med exempelvis sömmar. Ofta är strumpor i naturmaterial ett bra alternativ, eftersom det andas och är behagligt mot huden. Sportstrumpor däremot tillverkas ofta i funktionsmaterial, för att tillåta bästa möjliga prestation. Ett tips är att bygga upp en basgarderob hemma, vilket även gäller strumpor.

Modell och längd

När du väl börjar undersöka saken kommer du att märka att det idag finns ett brett utbud av strumpmodeller, kanske fler än du hade väntat dig. En av de tydligaste skillnaderna är antagligen strumpans längd, vilket bestäms av flera olika saker. Dels passar olika strumplängder olika typer av ben och olika preferenser. Där får du helt enkelt prova dig fram. På vintern kan det logiskt nog vara skönt med knälånga strumpor, eller ännu högre än så. Sommartid däremot behövs det välsittande fotstrumpor för lågskor, vilket kan vara svårt att hitta, eftersom den modellen ställer extra höga krav gällande passform och tygets elasticitet.

Fashion forward

Dina strumpor ska självklart fungera ihop med dina kläder i övrigt, med vad allt det innebär. En bra grundregel är att ha åtminstone ett par uppsättningar strumpor som är mer stilrena, i toner av till exempel vitt, svart och grått. Som du kan plocka fram för en mer formell situation. Mönster och färg är visserligen inget som alla omfamnar, särskilt inte här i Norden. Men ska du börja någonstans med en liten färgklick, så är strumpor onekligen ett bra val. För att få en överblick över alla härliga strumpor du faktiskt har att välja på, kan du gärna titta runt online hos olika butiker med stort sortiment.