Storlek som storlek?

Måttband

Att välja storlek när man handlar kläder online kan ibland vara svårt. Även fast man köper samma storlek som alltid så passar det helt enkelt inte rätt. 

En av de första sakerna som kan förvirra när man handlar online är att det inte alltid följer det svenska eller europeiska måttsystemet. Bland annat fransmännen har ett eget system som de starkt håller kvar vid. Oftast har sidorna som säljer varorna bra med information om hur man konverterar storlekarna, alternativt vad de motsvarar för verkliga mått.

Ut över detta så tar storlekarna även och varierar beroende på tillverkare och hur plaggen skall sitta. Sajten Motleydenim.se har vi redan tidigare nämnt som ett bra alternativ för storväxta män, de har på grund av sin inriktning i vissa fall lite större storlekar än normalt. På deras sida för varor i storlek 1xl informerar de om att de har valt att skriva 1XL istället för bara XL då storlekarna skiljer sig kraftigt åt. 1XL på Motleydenim skall vara betydligt större än vad XL från en vanlig butik är.

Även på skor kan storlekarna variera kraftigt, då främst på bredden och höjden då de inte är med i beräkningen av skostorleken. Det är därför alltid bäst att läsa på om hur en sko skall vara innan man bestämmer sig för att beställa hem ett par, speciellt om man har speciellt breda eller höga fötter.  Gällande typer av mått så finns dessa i främst tre typer. Europeisk, Amerikansk och Japans. Dessa delas sedan in i herr och damstorlekar. I det Amerikanska måttens fall så finns det även ett kombinationsmått för både herrar och damer. Alla måtten går i sin tur att översätta till fotlängd i centimeter.