Slipsskolan

Slipsen är en av de mest använda accessoarerna idag, men det finns mycket att tänka på när det gäller att välja den bästa slipsen för ett tillfälle. Här ger vi några korta tips kring val och användning av slipsen.

Att köpa en ny slips kräver en del omtanke. Till att börja med behöver man ju tänka på vilka skjortor man har som matchar den på ett eller annat sätt. Detta går att göra på både enkla och komplicerade vis. Det enkla är att hålla sig till regeln om ett mönster. Detta betyder att endast en del av outfiten är mönstrad och det kan ju då vara slipsen, skjortan eller någon annan del.

Vill man göra det lite mer avancerat kan man kombinera olika mönster, men det är då bäst att använda mönster av varierande storlek. Man bör dock hålla sig till samma färgpalett annars börjar det lätt se stökigt ut.

När det kommer till själva slipsens utformning är det alltid viktigt att prova slipsen först och se till att den rent allmänt passar en själv. Breda och smala slipsar har sitt utrymme i mode, men ofta fungerar en viss bredd bäst i relation till ens egna kroppsdimensioner. Det är också viktigt att vara noga med slipsens längd när man bär den. En slips ska alltid sluta precis ovanför bältspännet. Är den kortare eller längre behöver man knyta om den.

Som många nog redan känner till finns det olika sätt att knyta en slips. Det finns ett flertal enklare varianter som fungerar bra i de flesta situationer, men vill man går det även att leta upp mer avancerade knutar som verkligen står ut från mängden. Det är lite efter egen preferens, men i regel brukar man spara det mer avancerade knutarna till mer formella eller festliga tillställningar.