Rensa upp bland kläder och accessoarer

Något vi alla borde göra lite oftare är att ta en titt i garderoben och resa ut sådan som ändå inte används längre. Du kan säkert hitta mer en ett plagg och en eller annan accessoar som du skulle kunna göra dig av med för att göra plats för nya och spännande artiklar.

För att göra detta på allvar bör du först göra några förberedelser. Ta fram ett par soppåsar, plastpåsar eller kartonger för att ha någonstans att lägga bort kläderna. Vi kommer att göra rensningen i två omgångar, så minst två behövs.

Första steget i själva rensningen kommer nu vara att lägga fram alla kläderna på sängen, soffan eller till och med golvet om det funkar bäst. På så sätt får du ett bättre uppfattning om hur många plagg du har att göra med.  Lägg dem gärna i högar med ett sorts plagg i varje hög.

Gå sedan igenom en hög i taget och var så hänsynslös du förmår dig vara. Om du inte direkt känner att du håller i ett plagg du gärna skulle använda så åker det ned i påsen eller kartongen. Detta är första omgången rensningar. Kläderna som gallrades bort får du sedan tänka på om du vill slänga bort eller kanske skänka.

Andra omgången är att gå igenom varje hög igen och se om vilket skick de är i. Hittar du plagg som är skadade på något vis, kanske ett hål i ärmen, saknar en knapp och så vidare, lägg dem i den andra påsen eller kartongen om du verkligen vill behålla dem, annars åker även de ned i den första. Allt i den andra kartongen är sådant du tar till skräddaren eller liknande så de får fixa till plagget.

Vidare till smycken och andra accessoarer. Du har säkert även här ett par som sällan till aldrig används. Även dessa kan delas upp precis som kläderna i två olika högar med sådant du vill bli av med och sådant som måste repareras. Men till skillnad från kläder är det möjligt att du faktiskt kan få en slant för en del smycken. Allt som måste repareras tar du till en guldsmed.

Gör slutligen en översikt av kläderna och accessoarerna du har kvar och tänk på om du nu saknar ett viss typ av plagg eller accessoar du skulle vilja ha ett eller ett par exemplar av.