Rätt klädd i vinter

Ingen vill ju frysa när de går ut, vilket är varför vi alla bör vara noga med vad vi tar på oss innan vi trotsar vintervädret. Vintern kan vara minst lika härlig att uppleva utomhus, men bara så länge man är rätt klädd.

kladd_for_vintern_523033057

Ju längre man är utomhus desto viktigare är det att man klär sig rätt. Ska man till exempel ut i backarna och åka skidor eller snowboard behöver man ju inte bara bra utrustning utan även ordentliga kläder. I somliga fall finns det kläder speciellt designade för en viss aktivitet, detta är exempelvis fallet när man jagar, då man behöver jaktkläder som även håller en varm.

De flesta har säkert hört att man ska klä sig i lager när det är kallt ute, och det är inte bara något som mamma sade när man liten, det är något som bevisligen fungerar bättre än att bara ha på sig en enda tjock jacka. Detta beror på att alla lager har sin uppgift och arbetar tillsammans med de andra för att hålla en både torr och varm.

Det innersta lagret ska så klart hålla en varm och bekväm, men en minst lika viktig uppgift är att transportera bort fukt från kroppen. Blir man fuktig när det är kallt ute kommer detta att kyla ned en ännu snabbare. Ull och syntetmaterial är de bästa för detta och man ska aldrig ha på sig något av bomull närmast kroppen på vintern.

Mellanskiktet är där för att isolera samtidigt som det ska ventilera kroppen. Man vill driva fukten vidare men utan att släppa ut för mycket värme. Igen så är ull och syntetmaterial bra val, men även fleece fungerar riktigt bra som mellanskikt.

Det yttersta lagret har som uppgift att hålla alla yttre element utanför. Här är det lite andra material som gör bäst jobb, till exempel Gore Tex. Så länge inte vind och väta tar sig innanför det yttersta lagret har man ett fungerade system som håller en både varm och torr.

Är det riktigt kallt ute kan man även använda sig av ett fjärde lager, ofta kallat förstärkningslager. Detta är praktiskt om man ägnar sig åt mer stillastående aktiviteter eller vid raster utomhus. Ett material som dun fungerar mycket bra då det inte bara isolerar utan även är väldigt lätt. Det fungerar dock inte lika bra när det blir blött och är därför bäst lämpat kalla, torra dagar.