Med bra klädvård håller kläderna längre

Att spendera pengar på kläder och sedan inte ta hand om dem på rätt sätt är ett misstag många av oss har gjort i livet. Men det är också något vi kan bli bättre på med bara några grundläggande tips.

Att tvätta kläderna är det mest självklara när det kommer till klädvård. Men faktum är att varje gång vi tvättar kläderna slits de också på. Ju fler tvättar desto kortare livslängd kommer de ha.

Som tur är kan vi många gånger vädra kläderna istället för att tvätta dem. När det bara handlar om kläder man burit en dag och sedan lägger bort behöver de nog egentligen inte tvättas. Om det inte är för att man fått stora fläckar på dem eller smutsat ned dem på något annat vis.

Bra klädvård inkluderar även hur vi förvarar dem. Även om man använder de flesta plaggen ungefär lika mycket kommer kläderna spendera väldigt mycket tid i en garderob eller byrå. Att exempelvis veta vilka kläder som borde hänga på en galge och vilka som borde vikas och ligga på en hylla kan därför göra stor skillnad i längden. Vissa material och plagg är dessutom mycket mer känslig för fel förvaringsmetod.

När man förvarar något under väldigt lång tid. Som kläder för en viss säsong till exempel. Bör man ofta förvara dessa mörkt och torrt. Gärna med en överdrag, men helst inte ett i plast. Om det är ett skinnplagg är det bäst att smörja in dem först så de fortsätter få fukt och näring

Det är också värt att se till att man tar hand om sina skor också. Att skaffa bra skovårdsprodukter och regelbundet använda dem något som kommer säkerställa kvaliteten på skorna mycket längre tid. Men det är även klokt att ha flera vardagsskor och växla mellan dessa varje dag för att ge dem tid att torka och återfå sin form.