Den perfekta kostymen

En formell middag, ett bröllop, första dejten eller arbetsintervjun, det finns många tillfällen att bära en kostym, och när man gör det vill man självklart att den ska se så bra ut som möjligt.

718959_44110513-suit

Kavajen

En kavaj i bra längd bör sluta längs med knogarna så att den utan några problem täcken baken. Ryggen ska sluta precis halvvägs mellan kavajens krage och byxornas slag. Ärmarna ska nå precis ned till handloven, är de för långa syns inte manschetten, är de för korta ser kavajen för liten ut, vilken den då är. Axlarna ska inte strama åt men inte heller ska de gå utanför sina egna, 80-talet är över. Ryggen ska inte fladdra eller strama åt när kavajen är knäppt och det ska inte uppstå ett veck mellan skuldrorna.

Byxorna

Byxorna ska sitta uppe i midjan även om man inte bär bälte. Kanterna på bakfickornas påsar ska inte synas igenom yttertyget, annars har man valt ett par i för liten storlek. Byxbenen ska räcka ned till mitten av skornas bakkappor, är den passformen svår att hitta är det bättre med för långa byxben än för korta.

Slipsen

En färdigknuten slips ska räcka ned till bältet och byxans övre kant, inte längre, inte kortare. För att få tips om olika slipsknutar kan man besöka Neckwear.

Bältet

Bältet ska sitta lagom på den tredje hålet, måste det sitta längre in kan bältet börja sticka rakt ut istället för att följa byxorna runt kroppen. Man brukar även säga att desto mer formellt tillfälle desto smalare och tunnare bälte.

Skjortan

Skjortan ska sitta bra kring halsen, men igen om passformen är svår att få tag på är det bättre att den lite lite tajt är lite löst, man ska kunna få in ett finger mellan skjortan och halsen. Kragsnibbarna ska ligga mot bröstet. Skjortärmen ska räcka omkring 1.5-2 cm ned över handen så att det syns under kavajärmen. Vill man ha tips om hur man matchar skjortan med slipsen kan man läsa en artikel om just det på Obsid.se.